A hatályos állampolgársági törvény szerint az alábbi iratok alkalmasak a magyar állampolgárság igazolására:

  • érvényes magyar útlevél
  • kevesebb mint egy éve lejárt magyar útlevél
  • érvényes magyar személyi igazolvány
  • honosítási okirat (határidő nélküli)
  • kevesebb mint három éve kiállított állampolgársági bizonyítvány

Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik érvényes, vagy kevesebb, mint egy éve lejárt útlevéllel, érvényes személyi igazolvánnyal, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, és a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszerben sem szerepel, úgy hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni az állampolgárság megállapítása céljából. Az eljárás 3-6 hónapot vesz igénybe.

Az állampolgársági vizsgálat jogszabályi kötelezettség, és nem a konzul döntése! Annak lefolytatása minden olyan esetben kötelező, amikor a magyar állampolgárság nem bizonyított!

Kérjük, az állampolgársági vizsgálathoz az alábbi dokumentumokat hozza magával:

  • állampolgárság vizsgálatához szükséges formanyomtatvány (állampolgársági vizsgálat nyomtatvány)
  • nagykorú kérelmező esetében, ha nincs érvényes, személyazonosításra alkalmas igazolványa: születési anyakönyvi kivonat, illetve házassági anyakönyvi kivonat eredetiben és szükség esetén hiteles magyar fordítással, elvált személy esetében jogerős válóperi ítélet, özvegyek esetében az előző házastárs halotti anyakönyvi kivonata
  • lejárt útlevél;
  • szülők születési vagy halotti anyakönyvi kivonata és házassági anyakönyvi kivonata (ez nem kell, hogy eredeti legyen, lehet másolat is)
  • amennyiben ezzel rendelkezik (az eljárást gyorsíthatja): nagyszülők születési vagy halotti anyakönyvi kivonata és házassági anyakönyvi kivonata (ez nem kell, hogy eredeti legyen) 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kérelem kitöltéséhez nagyon sok információra van szükség, ezért javasoljuk, hogy hozzák magukkal az összes rendelkezésre álló iratot, és lehetőség szerint előre töltsék ki a nyomtatványt.