Amennyiben egy Németországban elhunyt személy földi maradványait szeretnék szállítani Magyarországra, ehhez halottszállítási engedély szükséges, amelyet a főkonzulátus konzuli osztálya állít ki.

A magyar diplomáciai vagy konzuli képviselet az alább felsorolt iratok bemutatását követően tudja kiállítani a halottszállítási engedélyt:

  • a temetkezési vállalkozó igazolása (a holtest és koporsó előkészítéséről)
  • a magyarországi temető befogadói nyilatkozata.
  • a koporsó szállításának módja, a szállítási útvonal, a magyarországi belépési határállomás neve.
  • a magyarországi ügyintéző vagy rokon neve.
  • orvosszakértői igazolás a halál okáról (nem fertőző betegség)
  • halotti anyakönyvi kivonat 
  • Leichenpass (az Egészségügyi Hivataltól kérhető ki).

Tisztelt Ügyfeleink! A földi maradványok határon történő átszállítása, és különösen a fent említett iratok beszerzése nagy tapasztalatot és szaktudást, illetve nyelvtudást igénylő feladat. Javasoljuk, hogy a halottszállítást egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező temetkezési vállalatra bízzák. A nemzetközi halottszállítók számára nem jelent problémát a külföldi iratok beszerzése, és a konzuli osztállyal is kiváló munkakapcsolatban vannak, így biztosítva a zökkenőmentes, pontos ügyintézést. Vegyék figyelembe, hogy a magyar temetkezési vállalat munkatársának többszöri kiutazása jelentős többletköltséget okoz!

A halottszállítási engedélyt soron kívül állítjuk ki, de kérjük, a gyors ügyintézés érdekében előre jelezzék, hogy mikor várható személyes megjelenésük a konzuli osztályon és lehetőleg előre küldjék át faxon vagy emailen az engedély kiállításához szükséges dokumentumokat, hogy az engedélyt előre ki tudjuk állítani.

A halottszállítási engedély kiállításának díjtétele 35 EUR

A hamvak korlátozás nélkül hazaszállíthatók Magyarországra, de az urnát feltétlen le kell záratni. A postai küldeményként feladott urnát a temető vagy az átvevő címére kell küldeni. A halotti anyakönyvi kivonat egyik példányát célszerű a küldeményhez csatolni. A hamvakat tartalmazót urna akár poggyászként is hazaszállítható. A magyar diplomáciai vagy konzuli képviseletektől nem kell engedélyt kérni a hamvak urnában történő hazaszállításához.

Itt szeretnénk továbbá felhívni szíves figyelmüket, hogy magyar állampolgár külföldön bekövetkezett halálesetét Magyarországon is anyakönyvezni kell.